top of page

Tadaaa, zo haal je jouw vitamine gewoon uit de tuin

De supermarkt is niet meer weg te denken uit ons leven, en dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Maar om jouw gerechten nét even iets specialer te maken, neem ik jou mee in de wondere wereld van de tuin. Ik zal je vertellen en uitleggen wat voor vitamine er allemaal te halen zijn, niet uit de moestuin, maar uit de border!



DE BORER ALS VITAMINE TOEVOER


Wat zeg je nou? Mijn border als vitamine toevoer? Jazeker! Wat veel mensen niet weten is dat er in de border ( of de berm ) enorm veel eetbare planten staan die ook nog eens ontzettend goed voor je zijn. Ze stonden daar al die tijd al voor je neus, en je had geen idee. Maar na vandaag zul je anders kijken naar de wonderlijke buitenwereld.


Op de volgende planten zal ik dieper ingaan op zowel hun waarde als tuinplant, als de waarde die zij kunnen geven aan jouw eten en lichaam. Ze hebben allemaal 100+ punten en zijn daarom onmisbaar in jouw tuin.


• Foeniculum 'Giant Bronze'

 Wilde rucola

• Allium

• Origanum

• Verveine



FOENICULUM 'GIANT BRONZE' | VENKEL


Oh oh wat hou ik van deze plant. Al in het voorjaar piept het licht bronze en pluimige blad boven de grond. Een mooie tegenhanger in textuur tot de rest van de planten. In de maanden juni en juli zal ze sterk groeien tot een hoogte van soms wel 2 meter! Aanvankelijk hoe goed ze het naar der zin heeft op der standplaats. De gele schermbloemen trekken ontzettend veel insecten, waaronder de koninginne page, die deze plant gebruikt als haar waardplant ( vlinders leggen hun eitjes altijd op een aantal specifieke planten, omdat de rupsen nogal moeilijke eters zijn ) Een goeie lokker dus, wanneer je deze vlinder in je tuin wilt!


Ook voor ons zijn de bloemen een feestje om van te eten! De bloemen en het blad hebben een anijs achtige smaak en zijn heerlijk om toe te voegen in een salade of als fancy decoratie op de vis. Wanneer de bloem is uitgebloeid, kun je de zaadjes eruit halen en deze laten drogen. Venkelzaad wordt veel gebruikt in oa curry's. Indruk maken op je vrienden en familie? Gegarandeerd succes met deze plant!


En dan hebben we het mooiste gedeelte nog niet besproken: Waarom is venkel gezond voor je?


Venkel werkt enorm goed op de spijsvertering, is goed tegen buikpijn en darmgassen ( om het maar even chique uit te drukken ) Er zit ontzettend veel Natrium en Kalium in. Kortom: iets waar ons lichaam heel happy van wordt!


Heb je nog een plekje over in je tuin? Je weet nu wat je er in moet zetten!


Nog een kleine note: Deze plant kan best groot worden en veel ruimte in beslag nemen. Houdt daar rekening mee. Ook zaait tie vrolijk uit, wat mag gebeuren, maar wanneer dit niet gewenst is, is het op tijd wegknippen van de uitgebloeide bloemen belangrijk. Maar wanneer je dit toch al wilde doen om de zaden te bewaren en te drogen, is het probleem al opgelost! Win win


Foeniculum als vitamine toevoer in de tuin
Foeniculum 'Giant Bronze' ( grote gele schermen )



DIPLOTAXIS TENUIFOLIA | WILDE RUCOLA


Wanneer ik heel erg enthousiast wordt van iets, kan ik best goed overdrijven, en dat is precies wat ik nu ook ga doen ( haha )

De plant waar ik het allllleeeeer meest van heb genoten deze zomer, van mei tot november, is van de wilde rucola uit mijn tuin in Rotterdam. Dan heb ik het niet over het blad ( die we dus in de supermarkt in opgeblazen zakken kopen ) maar over de bloemen. Als ik de smaak uit moet leggen denk ik niet dat het lukt, want het is nergens mee te vergelijken. Menig tuinarchitect en bloemenliefhebber zal wel met open mond aan het lezen zijn dat ik deze plant in mijn top 5 zet, want dit is namelijk een enorme zaaier. Maar wanneer je je tuin in controle hebt en je weet hoe je deze moet 'dirigeren' is dit echt een MUST. Durf je het toch niet aan? Hij staat echt o-ver-al in de bermen. Daar zou je hem ook kunnen plukken, wel even goed wassen dan.


De wilde rucola bevat vitamine K en is goed voor de botvorming en herstel van neuronen, daarnaast, net als de venkel, goed voor de spijsvertering. Goed voor jezelf zorgen is belangrijk! En op deze manier wordt het een feestje.

Wilde rucola, boordevol vitamine K
Diplotaxis tenuifolia, de kleine gele bloemetjes

ALLIUM | SIERUI


Geloof me, alle lieve insecten liefhebbers, er is geen plant die zóveel bijen en vinders trekt als de sierui. Op de kwekerij in Biervliet waar ik al vier jaar lang elke maand 2 dagen werk, verbazen we er ons elke keer opnieuw over. Wanneer je je handen wuift boven deze Allium, wordt pas echt duidelijk hoeveel goedaardig gezoem ER op deze plant is afgekomen. On-ge-lovelijk. Een paar veldjes vol met bloeiende Alliums ipv aardappelen en het insecten probleem is opgelost. Zou makkelijk zijn als het zo simpel was.


Maargoed, wederom blijken de insecten dezelfde planten lief te hebben als wij mensen. Onder Allium vallen de bieslook, de prei, de gewone ui en de knoflook. Ze hebben allemaal prachtige witte, paarse of roze bollen die altijd de aandacht trekken in de border. Maar in een salade misstaan ze ook niet. Kleur en smaak een tien! Ik gebruik de bloemetjes en de teentjes look van de Allium altijd in een zelfgemaakte (plantaardige ) kruidenboter. Super lekker. Kleine note: Gebruik niet die extravagante en gecultiveerde voetballen. Ze zijn niet mooi, en ik zou ze ook niet durven te eten.


PLANT-TIP: Stop gewoon de uien, of de teentjes van knoflook uit de supermarkt in de grond, zo krijg je vanzelf die leuke bollen in de border. Wel even checken waar de bovenkant en onderkant is.


Ik zal de volgende Allium's toelichten ( bron: Plant als medicijn van Leoniek Bontje )


Allium ursinum: Daslook


Deze Allium is goed voor de spijsvertering en darmflora en is bacterie- en schimmeldodend. Het is goed voor het hart en de bloedvaten en bevat heeeel veel vitamine C. ( 100 g verse daslook bevat 150 mg vitamine C ) het bevat ook mineralen als ijzer, zwavel, mangaan, magnesium en jodium. Wat een toppertje.


Allium sativum: Knoflook


Knoflook is heel goed voor je hart en bloedvaten. Daarnaast is het weerstand verhogend, werkt het tegen virussen, bacterien, schimmels en parasieten. Er zit Kalium, zwavel, fosfor, en zink in. Daarnaast ook vitamine B1, B2, B3, B6, C en foliumzuur.

One knoflookteen a day, keeps the doctor away!

Daslook in het bos. Plant deze nooit in de tuin, want zoals je ziet, zaait tie enorm.

Allium in combinatie met Origanum, Calamintha en Stipa


ORIGANUM - WILDE MARJOLEIN


Je zou bijna gaan denken dat er een verband is tussen de planten die goed zijn voor ons, en favorieten zijn van de insecten. Origanum is een zeer bruikbare tuinplant die het heel goed doet in de border. Zodra deze begint te bloeien in de zomer en de plant verandert in een roze wolk, zijn de insecten er als de kippen bij, en ik ook!


Soms heb je van die momenten dat je echt voelt dat je 'leeft'. Vroeger had ik dit wanneer ik op stap ging, maar tegenwoordig krijg ik dit gevoel wanneer ik met mijn schaar de tuin in loop om iets te gaan oogsten voor mijn lunch of diner. Origanum is een van mijn favorieten tuinkruiden die ik maar al te graag gebruik in Italiaanse of Griekse gerechten. Maar waar ik dit het liefste voor gebruik en wat echt bizarrrr lekker is: Origanum met olijfolie, peper & zout op schaaltje en daar met een stukje stokbrood in dippen. Oelalala het ultieme zomer momentje!


En terwijl ik aan het genieten ben van de smaak van origanum, gebeurt er van alles in mn lichaam. Deze plant stimuleert het zenuwstelsel en werkt kalmerend en ontspannend. Alhoewel ik hier geen last van heb helpt de plant bij angst, stress, spanning en slapeloosheid. ER zit vitamine B1, B2, en B3 in. Daarnaast bevat het natrium, ijzer. calcium, zink, mangaan en magnesium. Je kunt je vitamine pillen in de kast laten liggen wanneer je deze plant in de tuin hebt staan!


De plant is te zien op bovenstaande foto, voor de Allium.









881 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page